“Jullie kunnen nu net zo’n held zijn als Ronny toen. Kom voor elkaar op. Zoek wat je verbindt.”

Mirjam Eias

Ontmoeting met de auteur

Aan het eind van de lockdown ontving de brugklas van het Barlaeus Mirjam Elias in de gymzaal. Tot hun verbazing bleek de auteur van Het Verlaten Hotel getrouwd met haar hoofdpersoon Ronny, fotograaf Ronald Sweering.

KinderVerzet & Vriendschap

  Kijk je toe? Kijk je weg? Doe je mee of grijp je in? Zoek je geestverwanten?

De familie van Hannan uit Het Verlaten Hotel helpt hun Palestijnse vrienden met de olijfoogst op hun land aan de andere kant van de muur.

over vooroordelen

 Ze begonnen over antisemitisme en discriminatie ook door Israël.
‘De meeste  Nederlandse Joden voelen zich bij Israël betrokken,’ vertelde Mirjam. Wat niet betekent dat ze het eens zijn met de regering.

My Bonny

Ludian Schaling docent Nederlands Barlaeus gymnasium Net als Ronny’s juf zingt hun docent Ludian Schaling my Bonny met haar brugklas aan de voorkant van de school uit Het Verlaten Hotel naast cafe Kale aan de Weteringschans. 

bloemen bij Ronny's school


Ze leggen bloemen onder de plaquette die in 2005 werd onthuld door leerlingen van de Asvo en de Kleine Reus.

Hier stond de muur

Bij toeval kunnen ze de voormalige school in. ‘Hier stond de muur die leerlingen ineens tot achterkanters en voorkanters bombardeerde,’ vertelt Mirjam.

Ronny en Hanny


Even tussendoor: Ronny met Hanny na die onthulling, ook een soort reunie van oud leerlingen.
Geen voorkanter maakte een school af toen weinig achterkanters terug keerden. Maar de paar die overleefden werden professor. De herinnering aan hun kinderverzet en de vriendschap die doorleefde in hun hart, sleepte hen erdoorheen.

Bloementuin achterkant

Vanuit de vooroorlogse kleuterklas van juffie Stal liep je zo de binnenplaats op met de bloementuin. Tot de muur kwam. Ineens werden Joodse kinderen achterkanters en de rest voorkanters. Niemand mocht de bloementuin meer in tijdens de Nieuwe Orde van de Nazi’s.

de steeg aan de Falckstraat

Op de historische plek waar de achterkanters werden opgewacht door een joelende bende NSB kinderen. Op deze plek  zagen ze ineens hun vrienden opduiken. De schrijfster Ida Vos zei tegen Ronny: dat was mijn droom, jullie hebben hem waargemaakt.

Hanny's deur


Bij deze deur belde Ronny almaar aan. Tot zijn moeder vertelde dat de buren weg waren. Weg betekende weggehaald of ondergedoken. Hij was pas zes toen hij dat soort dingen leerde. Net als oorlogskinderen van nu.

Willy's kelder


Op de plek van Atlantic staat een nieuw hotel. Mirjam Elias wijst waar Willy zat ondergedoken, in zijn uppie in een kelder. Met de twee konijntjes die hij kreeg van Ronny die hem elke middag na school kwam opzoeken.

Ronny's kastanjeboom

Je kunt hem nog net zien, de kastanjeboom waarin Ronny een boomhut bouwde om de NSB fotograaf te bespieden die woonde in Hanny’s huis.

op de Nicolaas Witsenkade


Mirjam neemt hen mee langs het huis waar Ies Maarssen zat ondergedoken en waar ook Hannan woonde… naar een ander huis waar ze duizenden voetstappen zette…

het huis van Mirjam & Ronny


Hier woonden Mirjam en Ronny, deze trap renden ze op en af. Hij met zijn zware fototas. Over deze trap werd hij uiteindelijk in een kist naar buiten gedragen…

Adios Ronny


Het graf van fotograaf Ronald Sweering op de Nieuwe Ooster: KIJK

Gebruik je hersens

De rondleiding langs locaties uit Het Verlaten Hotel eindigde bij de speeltuin waar Ronny moest kijken naar een executie van verzetsmensen. Hand in hand met zijn vriend Harry rende hij weg.
Harry was kind van een NSB-er Ronny van verzetsmensen. Hoe dat kon? Ze dachten zelf na. Allebei!

Geef nooit op

 

Op deze muur staat een beroemde dichtregel van Van Randwijk die weer actueel is door de moedige Oekraïners:

Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.

HET VERLATEN HOTEL

bij

JOUW BOEKHANDEL

BIJ

BIJ QUERIDO

of

BOL.COM